Grillning

 

Grillat hör sommaren till!

När man bor i flerfamiljshus gäller det dock att visa hänsyn till sina grannar och tänka en extra gång på säkerheten. Här kan du se vilka regler som gäller.

Elgrill

 

Om du vill grilla på din balkong eller uteplats är det viktigt att du tar hänsyn till dina grannar. Rök och matos tar sig ofta in genom friskluftsintagen i fasaden och dina grannar kan besväras av lukten. Vi ber dig därför att prata med dina grannar innan du börjar grilla och att avstå om någon motsätter sig din grillning.

Gemensamma grillplatser

Grilla gärna vid de gemensamma grillplatser som finns i de flesta av våra områden. Ett tips är att använda en engångsgrill som du ställer på gallret och sedan tar med dig när du går därifrån. Släng inte engångsgrillen i soporna direkt, då det kan dröja upp till 24 timmar innan den svalnat tillräckligt för att inte soporna ska ta eld. Tänk också på att plocka med annat skräp så att det blir lika trivsamt för nästa som vill grilla. Om du använder ved eller grillkol, se till att ha med dig vatten för att släcka glöden innan du lämnar platsen.

Egen grill

Det går också bra att ställa ut en egen grill en bit ifrån huset så länge röken inte letar sig in i lägenheterna intill. Tänk bara på att inte lämna grillen obevakad och att ta med den tillbaka när du grillat klart. Släck med vatten så du är säker på att glöden är släckt.

Grilla på balkong eller uteplats

På balkonger och uteplatser är det endast tillåtet med elgrill som ska ha jordat uttag och termostat för att undvika överhettning. Gasol- och kolgrill är alltid förbjudet på grund av brandrisken.