Inomhustemperatur

Temperaturen i din bostad

Tycker du att det är för varmt eller kallt hemma? Hur vi upplever temperaturen inomhus är ofta väldigt individuellt. Vissa känner på elementen och känner sig frusna om de inte är på för fullt. Andra trivs bäst när det är lite svalare. Här har vi samlat några av de vanligaste funderingarna som ofta dyker upp när hösten och vintern kommer.
Temperaturen i din lägenhet bör vara mellan 20 och 21 grader under uppvärmningssäsongen. Tycker du att det är för kallt kan du påverka temperaturen på flera sätt, till exempel genom att undvika att ställa möbler framför elementen. När du vädrar så gör det under korta stunder.

Vi tycker att det är viktigt att utgå från vad som är bäst för hälsan och miljön. Därför följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer om en inomhustemperatur på lägst 20 grader. För att värna miljön strävar vi efter att inomhustemperaturen inte ska överstiga 21 grader. Genom att hålla energiförbrukningen nere bidrar vi till ett bättre klimat.

En äldre man sitter i en soffa med händerna knäppta bakom huvudet

Så får du bra värme i din lägenhet

Det finns flera sätt att hålla bra temperatur i din lägenhet, nedan finner du några bra tips:

Möblera rätt

Ställ möbler en bit ifrån elementen och undvik gardiner som hänger ner över dem. Se till att luften rör sig fritt runt elementen, så värmen sprids till resten av lägenheten.

Vädra korta stunder

Vädra snabbt och effektivt när det är kallt ute – max fem minuter.

Använd bara fläkten när du lagar mat

Om fläkten eller spiskåpan står på i onödan dras värmen ur lägenheten och ersätts med kall luft. Rengör filtret med varmt vatten och fettlösande diskmedel.

Håll ventiler öppna

En del lägenheter har synliga tilluftsventiler vid fönstret eller inne i lägenheten. Tilluftsventilerna släpper in frisk luft. Vrid inte på dem eller täpp till. Luften som strömmar in sprider värmen i lägenheten och ger ett bra inomhusklimat.

Mät temperaturen

Du kan alltid mäta temperaturen, för att vara på den säkra sidan. Gör så här:

Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet. Om termometern visar 20 grader eller mer är temperaturen i din lägenhet rätt.

Om termometern visar under 20 grader flera dagar i rad – kontakta oss och gör en felanmälan. Då kommer din fastighetsskötare hem till dig och undersöker vad som är fel.

 

 

 

 

Vi spar energi för ett bättre klimat

"För varje grad vi höjer temperaturen i våra lägenheter ökar energiförbrukningen med 5 procent"

 

Kalla element

Kalla element betyder inte att det är för kallt
När temperaturen i lägenheten är 20 grader eller mer ska elementen bli kalla. Om du ändå tycker att temperaturen är obehaglig, kan du klä på dig lite mer. Vi människor upplever temperaturer på olika sätt.
 

Länk till:
Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus. Dessa allmänna råd gäller för bostadsutrymmen, t.ex. kök, sovrum, vardagsrum och badrum, samt för sådana lokaler för allmänna ändamål där människor vistas mer än tillfälligt, exempelvis klassrum och lekhallar. Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus