Smarta energispartips

Flicka utklädd till stålmannen

 

Så blir du energismart - 10 enkla energispartips 


Att spara energi  är bra för miljön och enklare än du tror. Här har vi samlat 10 enkla och smarta energispartips för hur du kan minska din förbrukning av el, värme och vatten i din hyresrätt.

1. Stäng alltid av strömbrytaren på dina eprylar
Fem till femton procent av din hushållsel går till hemelektronik som står i stand-by. Koppla all din hemelektronik till ett grenuttag.

2. Släck alltid lyset efter dig när du lämnar rummet
Belysning står för en femtedel av hemmets energianvändning, så här finns det både pengar och energi att spara.

3. Byt till lågenergilampor
Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90 % genom att gå över till LED där det finns halogen.

4. Duscha snabbt och effektivt istället för att bada badkar
En dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med hela 500 kilowatttimmar per person. Stäng därför av vattnet när du vill tvåla in dig. Har du möjlighet så köp gärna ett energisnålt duschmunstycke.

5. Var sparsam med vatten vid disk och tandborstning
En kvarts disk under rinnande vatten kräver hela 75 liter. Använd istället balja eller diskpropp. Stäng även av vattnet när du borstar tänderna. Tipsa oss direkt om läckande kranar genom att göra en Felanmälan.

6. Var rädd om värmen i lägenheten
Ha inte stora möbler eller långa gardiner framför dina element, det hindrar värmen från att komma ut i rummet. Om du känner drag, kolla dina tätningslister runt fönster och dörrar. Är de trasiga, kontakta oss.

7. Använd torkskåp och torktumlare med måtta
Låt tvätten hängtorka om det inte är så bråttom! Det går åt nästan lika mycket energi att torka ett par strumpor som att fylla hela torkskåpet. Anpassa torktiden så att fläkten inte står på i onödan. Ett torkskåp använder ungefär lika mycket energi som 570 LED-lampor.

8. Tvätta full maskin och överdosera inte tvättmedel
Det går åt nästan lika mycket energi till att tvätta en enda tröja som att tvätta en full maskin. Tänk också på att inte överdosera tvättmedlet, utan läs på paketet.

9. Anpassa kastrullernas storlek till plattan och använd lock vid kokning
Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar som passar till plattans storlek (repiga och buckliga bottnar drar mer energi). Använder du lock när du kokar vatten sparar du dessutom 30 % energi.

10. Ställ in rätt temperatur på kyl och frys
För varje grad extra kyla du har ökar du energianvändningen med upp till 10 %. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader (går lätt att kolla genom att lägga in en termometer i mitten av kylen eller frysen.)

 

 

Viktigt att anmäla rinnande toalett eller droppande kran!

Många liter vatten rinner iväg i onödan när vattenkranar och toaletter inte håller tätt. Om vattenkranen läcker ska du inte försöka åtgärda detta själv. Anmäl istället felet snarast till kundservice på telefon 0523-61 16 90 eller gör anmälan direkt här via Mina Sidor.

Om toaletten inte slutar rinna efter spolningen, kan du först prova att dra eller trycka på spolknappen ett par gånger extra. Om det ändå fortsätter att rinna är det viktigt att du felanmäler. Stäng ventilen som sitter på vattenledningen till toalettstolen för att förhindra onödiga vattenförluster.

 

 

Tecknad rinnande kran

 

 

Vattensmarta tips!

Genom att hjälpa oss att spara vatten sparar vi energi. Tillsammans värnar vi om miljön samtidigt som vi får minskade kostnader och då inte behöver höja hyran lika mycket.

 1. Organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar så går det åt mindre vatten för att få disken ren.
 2. Korta ner dina duschar. I genomsnitt sparar du 60 liter genom att minska duschtiden med fem minuter.
 3. Stäng av vattnet i duschen när du tar i schampo/balsam och när du tvålar in dig.
 4. Byt till snålspolande duschmunstycken, kranar och toalettstolar.
  Undvik att bada i badkar helt och hållet. Ett badkar rymmer cirka 200 liter.
 5. Diska inte under rinnande vatten! Du gör av med 120 liter på tio minuter.
 6. Fyll dina maskiner! Diskmaskinen drar tio liter per disk och tvättmaskinen behöver 50 liter för en tvätt.
 7. Stäng av vattnet när du borstar tänderna.
 8. Ha vatten i kylskåpet om du gillar kallt vatten. Du sparar 12 liter om du låter bli att spola vattnet under en minut.
 9. Tvätta bilen i automattvätt, där vattnet återanvänds.
 10. Samla regnvatten till bevattning.

 

5 enkla energispartips för att spara på uppvärmning

Genom att hjälpa oss att spara värme sparar vi energi. Tillsammans värnar vi om miljön samtidigt som vi får minskade kostnader och då inte behöver höja hyran lika mycket.

 1. Visste du att det går att minska energiförbrukningen med 5% om du sänker temperaturen hemma med bara en grad (under vintern)? 
 2. Sänk värmen i rum som sällan används, som till exempel hallen. En lägre temperatur i sovrummet bidrar dessutom ofta till att man sover bättre.
 3. Täta dragiga fönster och ytterdörrar. Genom att använda tätningslister kan du enkelt minska mängden kall luft som kommer in i hemmet. Om du har hus med vind kan du även se över isoleringen där. Cirka 15 procent av värmen försvinner ut genom taket.
  Undvik att täcka elementen med möbler eller stora gardiner. Luften i rummen behöver cirkulera för att på bästa sätt kunna värma upp ditt hem.
 4. När du reser bort behöver du inte ha så varmt hemma. Dra ner värmen på elementen, och stäng av handdukstork och golvvärme om du har det.
 5. Gardiner och persienner bidrar till att hålla kylan ute och samtidigt behålla värmen i rummet.

Varje droppe räknas!

 

Barn, glädje, målade händer

 

Sänk temperaturen med 1 grad så minskar energiförbrukningen med 5%

Katt som ligger på ett element